Ravenska čebelarska pot

Ravenska čebelarska pot

Ravenska čebelarska pot

Ravenska čebelarska pot

Občina Ravne na Koroškem ureja javne površine s sajenjem medovitih cvetlic in dreves, ki dajejo prijeten in urejen videz, hkrati pa omogočajo čebelam pašo in nabiranje cvetnega prahu. V spomladanskem času v okolici šol in vrtcev dišijo in se bohotijo razne vrste zelišč, kot so: melisa, meta, bazilika, origano, drobnjak, šetraj, majaron, krebuljica, sladki pelin in pegasti badelj. Ob skrbi za njihovo rast jih otroci spoznavajo, opazujejo in se učijo o njihovem učinkovanju in pravilni uporabi. Uporabna zelišča so  posadili tudi ob vseh treh osnovnih šolah na Ravnah ter tudi ob[IO1]  SŠ Ravne.

Ravenska čebelarska pot se začenja na planoti Ravne, v središču učnih in kulturnih objektov. Šolski učni čebelnjak Srednje šole Ravne se nahaja  v objemu gozdov, narave, ob Grajskem parku v centru mesta, a vendar sredi zelene narave. Čudovit ambient, ki domačinom in obiskovalcem omogoča aktivno preživljanje prostega časa, sprostitev v zelenem okolju z naravno energijo dreves. Šolski učni čebelnjak Srednje šole Ravne  je prva postaja ravenske čebelarske poti.

Šolski učni čebelnjak Srednje šole Ravne

Na Srednji šoli Ravne deluje čebelarski krožek, dijaki redno urejajo cvetlične nasade, drevesa in ostale rastline. Zasadili so češnji ter jagodičevje in sivko. Uredili so visoke grede in iz plodov pripravljajo marmelado in sokove. Kar predelajo, spravijo v lično stekleno embalažo in opremijo s svojo etiketo. Luštna darilca podarijo ob praznikih. Poleg zanimivih predavanj (o čebelah, rastlinah, zdravju), ki jih redno organizirajo, skrbijo za čebelnjak. Svojo dejavnost predstavljajo na različnih prireditvah in sodelujejo z osnovno šolo in vrtcem, kjer mlajšim prikažejo pomen čebelarstva in čebelic.

Sprehodimo  se naprej po ravenski čebelarski pot mimo športnih objektov do najstarejše skulpture Forma vive Semafor, ki je delo kiparja Slavka Tihca. Skulptura stoji na začetku naselja Čečovje. Pot se nadaljuje skozi gozd proti Kotljam, kjer se na bogatem travniku različnega cvetja nahaja učni čebelnjak.

Učni čebelnjak Kotlje

Skrbnik učnega čebelnjaka v Kotljah je Čebelarsko društvo Kotlje. Namenjen je mladim čebelarjem, ki si šele pridobivajo osnovna znanja s področja čebelarstva, vrtčevskim in šolskim skupinam ter obiskovalcem (turistom), ki prihajajo na ogled čebelnjaka. Čebelarski krožki imajo pomembno vlogo pri osveščanju otrok o pomenu čebel v naravnem ravnovesju ter pri razvijanju čebelarskega znanja, spretnosti in vrednot. Čebelarji in mentorji čebelarskih krožkov tako vzgajajo tudi čebelarski podmladek, ki bo nadaljeval tradicijo čebelarjenja v Sloveniji in v našem lokalnem okolju, zato zelo podpiramo čebelarske krožke na osnovnih in srednji šolah.

Ravenska čebelarska pot se nadaljuje proti Ravnam na Koroškem po pešpoti ob regionalni cesti do Brdinj in naprej proti Javorniku na manjšo vzpetino Pigl, kjer stoji učni čebelnjak Čebelarskega društva Ravne na Koroškem. Na obeh ravenskih šolah delujeta čebelarska krožka, kjer pod mentorstvom čebelarjev iz čebelarskih društev Ravne na Koroškem in Kotlje mladi spoznavajo osnove čebelarjenja in skrbnega ravnanja z naravo.

Čebelarska tradicija na Ravnah sega stoletja v preteklost. Prve zametke organiziranega čebelarstva v našem kraju najdemo tik pred prvo svetovno vojno, leta 1914. Na žalost je bilo v času vojn izgubljenih veliko pomembnih informacij. Društvo je leta 2014 praznovalo častitljivih 100 let. ČD Ravne združuje preko 50 čebelarjev. Prvi čebelarski krožek je začel v sodelovanju z Osnovno šolo Koroški jeklarji delovati v letu 2015. Leta 2016 so na Piglu (Javornik) postavili učni čebelnjak, ki je namenjen izobraževanju mladih, seveda pa tudi druženju čebelarjev. Leta 2017 so v sodelovanju s Srednjo šolo Ravne ter Gimnazijo Ravne pričeli še z dvema čebelarskima krožkoma. Leta 2019 smo bili eden vodilnih partnerjev pri organizaciji 17. čebelarskega praznika in 2. svetovnega dneva čebel, kjer smo gostili skoraj 2000 čebelarjev.

Iz Pigla gremo naprej proti centru mesta v Trg,  do Mestne tržnice in naprej do čebeljega panja, ki stoji v atriju upravne stavbe Sij Metal.

Čebelji panj SIJ Metala Ravne

Skupina SIJ pri uresničevanju trajnostne strategije in zmanjševanju vplivov na okolje na različnih področjih redno sodeluje z lokalnimi skupnostmi, v letu 2023  pa smo se tesneje povezali tudi z lokalnimi čebelarji in Čebelarsko zvezo Slovenije. Zavedajo se namreč, da si naravno okolje delimo z avtohtono vrsto čebel – kranjsko sivko. S svojim trajnostnim delovanjem želijo v Skupini SIJ ohranjati okolje, v katerem kranjske sivke za prihodnost planeta skrbijo z opraševanjem mnogih rastlin, za zdravje ljudi pa s svojimi medenimi pridelki.

Z več aktivnostmi v lokalnih skupnostih, kjer delujejo njihove družbe, bodo dodali svoj košček v mozaik za zagotavljanje primernih pogojev za kranjsko sivko: to je s sajenjem medovitih rastlin, kasnejšo košnjo travnatih površin in postavitvijo panjev na naših površinah ali v lokalni skupnosti.

Z analizo medu iz panja, ki jo bo opravil laboratorij Čebelarske zveze Slovenije, bodo spremljali prisotnost različnih snovi v medu in s tem njihov vpliv na naravno okolje. Med je namreč odličen 'lakmusov papir' zdravja okolja, v katerem biva kranjska sivka.

Čebelji panj družbe SIJ Metal Ravne je postavljen v atriju upravne stavbe, na Koroški cesti 14. Okoli čebeljega panja so zasadili medovite rastline, ki čebelam predstavljajo dodaten vir medičine in cvetnega prahu.

Krog Ravenske čebelarske poti je sklenjen. Medovita pot je namenjena vsem. Ni naporna, lahko jo prehodimo peš ali prekolesarimo. Je sproščujoč in poučen sprehod, zanimiv za posameznike, družine,  mladino, tudi športnike, ki lahko pot tudi pretečejo ali prekolesarijo. 

Ravenska čebelarska pot vas vabi. Dobrodošli.

Naj medi!

Nakup abonmaja / vstopnice