FESTIVAL SOLZIC 2022

FESTIVAL SOLZIC 2022

FESTIVAL SOLZIC 2022

Datum predstave: 21.5.2022 10:00 - 17:00

Dogodki na Ivarčkem jezeru, v soboto, 21. maja

 

Kotl'jada; 10.oo – 14.oo

Je kuhanje enolončnice, kjer udeleženci pripravijo izvirno koroško jed v kotlu in na mestu prireditve.  Pravila in pogoji sodelovanja so enostavni. Jed se pripravi v kotlu (ali loncu) na odprtem ognju ali plinskem gorilniku. Enolončnica mora vsebovati najmanj tri živila, ki so zrasla, bila vzrejena ali pa predelana na Koroškem, o čemer mora pričati zapis na razstavljeni recepturi.

 

Kulinarične stvaritve se prodajajo po načelu prostovoljnih prispevkov.

Enolončnice bodo ocenjevali obiskovalci prireditve.

Nagrajence čakajo lepe nagrade.

 

 

Koroška tržnica; 10.oo – 17.oo

Koroška tržnica bo postavljena na »Jezerski rivieri«, na potki okoli jezera, zato vas vabimo, da se na njej predstavite tudi vi. S svojimi izdelki, pridelki, kreacijami, idejami, dejavnostmi!

Stojnice oz. prostori za predstavitev bodo zagotovljeni.

Prisotnost na tržnici je brezplačna.

 

Sprejem v Peklu; ob 10.oo in 12.oo uri.

Odhod iz Kotelj, zbirališče pri Solzici velikanki.

Sprejem v Peklu je turistična zgodba in nepozabno doživetje.  Gre za svojevrstno inscenacijo na gozdnem odru, avtentičnem prostoru iz Prežihove črtice Solzice. Je preplet literature, dediščine, ljudskih zgodb, kulinarike, tradicije in avtentičnosti kraja. Vaši gostitelji so peklenščki in Lucifer!

Čaka vas  »peklenska kulinarika«:  hudičeva slina, človeški grehi, peklenski namaz, Satanova jajca

Potrebujete primerno obutev za hojo po gozdu.

Doživetje je brezplačno.

Pot iz Kotelj do Pekla traja pol ure.

Izlet je voden.

Iz Pekla do Ivarčkega jezera, kjer poteka Festival solzic, je 20 minut hoje.

 

Vodne kapljice; 15.15

Nagradili bomo najlepše izdelke: slike ali maske, ki bodo predstavljale vodno kapljico. Posebej vabimo družine z otroki. Dobrodošli tudi odrasli umetniki. Svoje umetnije boste razstavili na prostoru, ki bo zagotovljen na Jezerski rivieri.

 

Likovni tabor; 10.oo – 17.oo

Koroški likovniki bodo ustvarjali in razstavljali na Jezerski rivieri.

 

Koroško filatelistično društvo

bo na pošti 2394 Kotlje, pripravilo priložnostno filatelistično razstavo na temo SOLZICE V FILATELIJI. Dne 20.5.2022 bo na pošti 2394 Kotlje v uporabi priložnostni poštni žig, ki ga bo možno na tej pošti odtisniti še 10 delovnih dni od tega dne dalje. Žig je odobren s strani Pošte Slovenije. Prav tako bo društvo založilo spominsko kuverto, ki nosi zaporedno številko KFD255/2022. Kuverte bodo dosegljive na Ivarčkem jezeru; stojnica ZKŠTM in TD Solzice.

Žig je že objavljen na straneh Pošte Slovenije.

 

POSEBNOST FESTIVALA

Predavanje dr. Semirja Osmanagića

 

V petek, 20. maja ob 18.30 bo v prostorih  Šolskega centra Ravne na Koroškem, Na gradu 4, predaval direktor Fondacije arheološki park: Bosanska piramida Sonca, iz kraja Visoko v Bosni, kjer stoji t.i. Dolina bosanskih piramid. Odkritelj piramid ob podpori izsledkov merjenj, ki so jih izvedli strokovnjaki iz različnih področij: od arheologov, egiptologov, fizikov, kemikov, geologov, elektroinženirjev, gradbenikov in drugih, ki trdijo, da piramidalne strukture niso naravnega izvora, govori o piramidah in podzmnih predzgodovinskih rovih kot sevalnikih zdravilnih energij, na Ravnah pa bo pogledal ali so te ali podobne energije prisotne tudi pod Uršljo goro. Seveda pa bo g. Osmanagič povedal kaj več tudi o piramidah in njihovih energijah, ki jih človeško telo sprejema kot najbolj blagodejne na vseh nivojih (fizičnem, psihičnem in duhovnem).

Uradna znanost teh piramid ne priznava, saj bi njihova potrditev zrušila uradno verzijo zgodovine.

Ljudje pa Visoko obiskujejo kljub temu in poročajo o dobrem počutju, razbremenitvah težav psihičnega in fizičnega telesa in predvsem - o ozdravitvah.

 

 

Organizator Festivala solzic: Občina Ravne na Koroškem in TD Solzice

Prijave: Danica Hudrap 040/639 780

 

 
Nakup abonmaja / vstopnice