S kolesom med okusi koroške tradicije – PICIKL KOŠTA

S kolesom med okusi koroške tradicije – PICIKL KOŠTA

S kolesom med okusi koroške tradicije – PICIKL KOŠTA

»Picikl košta« je koroško ime za krožno pot raziskovanja Raven na Koroškem z okolico na kolesu in hkrati spoznavanje edinstvenega okusa Koroške – nekoč in danes. Pravo odkritje vas čaka na krožniku gostiln, ki iz lokalnih, svežih in kakovostnih sestavin pripravijo tradicionalne koroške jedi. Vzemite si čas in naj vas ob doživljanju kulturnih in naravnih znamenitosti na kolesu očarajo tudi jedi koroškega porekla!

Ø  Pot je nezahtevna, primerna za družine in starejše. (Gorsko kolesarska tura srednje zahtevnosti.  Za prvi  del poti je priporočljiva dobra osnovna pripravljenost, vendar pa se tudi počasi daleč pride.)

Ø  Vodi po lokalnih cestah in kolesarskih poteh.

Ø  Dve izbiri poti: lažja v dolžini 20 km, ali zahtevnejša v dolžini 25 km. (Daljša pot predstavlja gorsko kolesarsko turo srednje zahtevnosti, z dobro osnovno pripravljenostjo.)

Začetek kulinarične avanture na kolesu je v Grajskem parku na Ravnah. Pot vas vodi mimo Forme vive, jeklenih in železnih skulptur, proti Preškemu Vrhu, kjer imate priložnost za obisk Prežihove bajte ali ogled Turških šanc.

Za vse kolesarske navdušence, ki se ne ustrašite klancev, priporočamo, da zagrizete v hrib do legendarne Smučarske koče, ki leži na nadmorski višini 765 m. S terase pred kočo se ponuja čudovit razgled čez Kotuljsko dolino, okoliška hribovja in Pohorje v ozadju.  Smučarska koča pod Uršljo goro je znana po jedeh iz domače kuhinje, ponudbi koroških specialitet, izvrstnih sladic in jedi po naročilu. V okviru ponudbe PICIKL KOŠTE so za vas pripravili golaž s kipjenki, tradicionalno koroško prilogo iz kuhanega kvašenega testa. Res bi bilo škoda ne poskusiti te specialitete, vendar če se ne počutite sposobni premagati 190 m višinske razlike, se raje na pokušino kipjenkov z golažem odpravite z avtomobilom.

S kolesom nadaljujete do Ivarčkega jezera, nekdaj naravnega jezera pod mogočno Uršljo goro, kjer se spustite mimo Rimskega vrelca do Kotelj. Prikolesarili ste si že drugo postajo Picikl košte, Punkt, bistro in kavarna, prva burger hiša na Koroškem. Postregli vam bodo z odličnim burgerjemi, ki je sestavljen iz  lokalno pridelanih sestavin.

Nasproti Punkta, na drugi strani ceste, stoji Solzica velikanka, ki ob večernih urah žari in osvetljuje Kotlje.  Simbol Festivala solzic ter klenih in jeklenih  ljudi Koroške. Ob Punktu je pri skulpturi Pobiča s solzicami pričetek Vorančeve poti, ki se pri Ivarčkem jezeru združi z geološko pohodniškim doživetjem v Geoparku Karavanke.

Pot iz  Kotelj  vodi mimo naselja Brdinje do Raven na Koroškem, kjer boste v eni najstarejših ravenskih gostiln Gostilni Lečnik v centru mesta poskusili tradicionalne koroške kvočave nudlne z grumpi. Na Koroškem smo pravi mojstri v pripravi nudlnov, tj. močnatih, slanih ali sladkih žepkov oz. krapcev, polnjenih z različnimi nadevi, in na prvem mestu med njimi so kvočavi nudlni (z nadevom iz kuhanih suhih hrušk). 

Pot vas popelje naprej čez center mesta Raven na drugi breg reke Meže in po dolini na Tolsti Vrh, kjer se ustavite v prijetni Gostilni Brigita.   Svoje brbončice boste razvajali s pristno, domačo gobovo juho in ajdovimi žganki.

Od tam vas bo pot vodila nazaj do Raven na Koroškem.  V samem centru mesta se nahaja Kavarna Havana Ravne, priljubljena ravenska  kafeterija – restavracija. Dobra kava, cocktaili, burritosi, enchilade, časopisi vseh vrst, brezplačen WI-FI... in pa seveda tudi picikl solata, ki jo ponudijo obiskovalcem na kolesu, peš ali kar tako. Utrip mesta, vrvež mimoidočih, kulturni ulični program in še veliko lepega občutite ob sproščenem klepetu ob kavi, kozarcu vode, odlični hrani v Havani 365 dni v letu, včasih kakšen dan več, nikoli pa manj... 

Picikl košta svojo zanimivo pot nadaljuje v smeri proti Prevaljam. Dober predlog za vse je, da si spotoma ogledate Štauharijo, muzej železarstva, in se seznanite s štiristoletno tradicijo jeklarstva.  

Po kolesarski poti, ki vodi ob Železarni Ravne, nadaljujete vse do Dobje vasi, kjer vas čaka naslednja Picikl postaja in okrepčilo v Gostilni Delalut. Z blagovno znamko kulinarične predstavnosti države »Gostilna Slovenija« na prijazen in domač način ohranjajo koroško kulinariko. Poizkusili boste lahko tradicionalno koroško košto iz drobovine in z veliko začimbami, mežerli s krompirjevo solato.

Le nekoliko naprej, prav tako v Dobji vasi, se nahaja izredno simpatična Picerija Gajbica, ki pa ne ponuja samo odličnih pic. Pod blagovno znamko Picikl košta  vas bodo postregli z osvežilno solato s koroško ajdovo kašo.

Še zadnja odlična koroška kulinarična pokušina vas čaka na poti, ki pelje nazaj proti mestu. V Pizzeriji Cosa Nostra v naselju Janeče se boste okrepčali z domačim  narezkom, sestavljenem iz dobrot s koroških kmetij, domače skute, sira, rženega kruha in vrhunskih suhomesnatih izdelkov.

Za konec pa se pot Picikl košte nadaljuje še do Planote Ravne - Grajskega parka, ki je edina večja arhitektonsko oblikovana parkovna površina v Mežiški dolini, ki tako domačinom kot obiskovalcem predstavlja priljubljen kraj za oddih in sprostitev ter ga poimenujemo kar zelena pljuča mesta. Na planoti Ravne stoji kar nekaj objektov, in sicer Gimnazija Ravne, Srednja šola Ravne, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Koroški pokrajinski muzej – Muzej Ravne, in med vsemi temi hrami kulture in učenosti stoji tam tudi Športni center Ravne z okrepčevalnico, zimskim in letnim bazenom, s telovadnico za odbojko in košarko, štiristeznim kegljiščem, fitnesom, savnami, šahovsko sobo ter z večnamenskimi dvoranami... Ravne se ponašajo tudi z več kot 30 skulpturami Forme vive in ker so skulpture ravenske FV razpršene po mestu, bo ogled le-teh ob poti na odlične prigrizke Picikl košte prava popotniška avantura. 

Naj vas ob doživetju Picikl košte spremlja tisto posebno koroško čutenje, ki se ga ne da opisati, da se ga le doživeti v stiku s temi kraji, zeleno pokrajino in v pogovoru z ljudmi.

S ključnikom #piciklkošta opremite vaše doživetje, ga objavite na spletu in nam pomagajte koroško doživetje na kolesu 'ponesti v svet'.

Opis poti s tehničnimi karakteristikami

Link: https://www.komoot.de/tour/275048175?ref=wtd

 

Povezave in dodatne informacije:

TIC Ravne - www.tic-ravne.si

Visit Ravne - www.visitravne.com

Smučarska koča - https://www.smuc-koca.si/

Punkt, bistro in kavarna - https://punktkotlje.si/

Gostilna Lečnik - http://www.lecnik.net/

Gostilni Brigita - https://m.facebook.com/profile.php?id=100009805307979

Kavarna Havana Ravne - http://www.havana.si/

Gostilni Delalut - http://www.delalut.si/gostilna-delalut.aspx

Picerija Gajbica - http://www.picerijagajbica.si/

Pizzeriji Cosa Nostra - https://www.cosanostra.si/

 

Nakup abonmaja / vstopnice